इस लेख में Kathiyawadi Khichdi Recipe In Hindi And English में बिल्कुल सरल विधि बताई गई है। निचे लिखे गए पॉइंट्स अनुसार स्टेप बाइ स्टेप बड़ी आसानी से बना सकते है।
Thank you for reading this post, don’t forget to share !
Kathiyawadi Khichdi Recipe In Hindi
Kathiyawadi Khichdi kaise banate hain काठियावाड़ी खिचड़ी कैसे बनाते है
“खिचड़ी” गुजरात का प्रचलित व्यंजन जो हर प्रान्त में काफी लोकप्रिय है। ये व्यंजन रात को हल्के खाने में ले सकते हैं । इस व्यंजन तैयार करना बहुत ही सरल है, घर में झटपट तैयार किया जा सकता है। रात को घर के मुख्य भोजन में बड़े चाव से खाया जाता है।
सामग्री तैयारी करने का समय – 5 मिनिट |
पकाने का समय – 15-30 मिनिट |
कुल समय – 45 मिनिट |
3-5 व्यक्ति के लिए |
Kathiyawadi Khichdi Ingredients काठियावाड़ी खिचड़ी के लिए सामग्री
1 कप पके हुए चावल |
आधा कप तुवर दाल |
आधा कप मूंग की दाल |
2 प्याज |
1 आलू |
अदरक को कद्दूकस कर लीजिए |
मीठा नीम |
1 हरी मिर्च |
आधा कटोरी हरे मटर के दाने |
1 छोटा चम्मच लाल मिर्च |
आधा चम्मच हल्दी |
आधा चम्मच जीरा |
पा चम्मच हींग |
नमक स्वादअनुसार |
चार से पांच बड़े चम्मच तेल |
Kathiyawadi Khichdi ki vidhi काठियावाड़ी खिचड़ी बनाने की विधि
- काठियावाड़ी मसाला खिचड़ी बनाने के लिए सबसे पहले चावल और मूंग दाल लेकर उन्हें साफ कर धो लें.
- अब आलू, प्याज, टमाटर को काट लें.
- फिर प्रेशर कुकर में दाल-चावल डालने के बाद उसमें कटे आलू, मटर, हल्दी और स्वादानुसार नमक डालकर दाल-चावल का चार गुना पानी डालकर खिचड़ी उबाल लें.
- अब एक कड़ाही लें और उसमें तेल डालकर मीडियम आंच पर गर्म करें.
- जब तेल गर्म हो जाए तो उसमें जीरा, कद्दूकस अदरक, कटा लहसुन और चुटकीभर हींग डालकर भूनें.
- इसके बाद इसमें बारीक कटा प्याज और हरी लहसुन डालकर लगभग 1 मिनट तक और भूनें. फिर इसमें बीरक कटे टमाटर, हरी मिर्च, गरम मसाला और थोड़ी सी हल्दी डालकर तब तक पकाएं जब तक कि मसाला तेल ना छोड़ने लग जाए.
- अब ग्रेवी में थोड़ा पानी डालकर उबालें.
- जब ग्रेवी में एक उबाल आ जाए तो पहले से उबालकर रखी खिचड़ी को ग्रेवी में डाल दें और करछी की मदद से अच्छे से मिक्स करते हुए 2 मिनट तक पकाएं.
- इसके बाद हरा धनिया मिला दें. आपकी स्वाद से भरी काठियावाड़ी खिचड़ी बनकर तैयार हो चुकी है. इसे सर्व करने से पहले ऊपर से घी डाल दें.
Kathiyawadi Khichdi Recipe In English
In this article Kathiyawadi Khichdi Recipe In English very simple method has been explained. According to the points written below, it can be made very easily step by step.
Thank you for reading this post, don’t forget to share!
How to make Kathiyawadi Khichdi
“Khichdi” is a famous dish of Gujarat which is very popular in every province. These dishes can be taken for light dinner at night. The preparation of this dish is very simple, it can be prepared quickly at home. At night it is eaten with great gusto in the main meal of the house.
Ingredients Preparation Time 5 Mins |
Cooking Time 15-30 Mins |
Total Time 45 Mins |
for 3-5 Persons |
Kathiyawadi Khichdi Ingredients
1 cup cooked rice |
½ cup toovar dal |
half cup moong dal |
2 onions |
1 potato |
grate ginger |
sweet neem |
1 green chili |
half bowl green peas |
1 tsp red chili |
half teaspoon turmeric |
half teaspoon cumin |
½ tsp asafoetida |
salt to taste |
4 to 5 tbsp oil |
How to make Kathiawadi Khichdi
- To make Kathiawadi Masala Khichdi, first take rice and moong dal and wash them thoroughly.
- Now cut potatoes, onions, tomatoes.
- Then after adding pulses and rice in the pressure cooker, add chopped potatoes, peas, turmeric and salt as per taste and boil the khichdi by adding four times the water of pulses and rice.
- Now take a pan and put oil in it and heat it on medium flame.
- When the oil becomes hot, add cumin, grated ginger, chopped garlic and a pinch of asafoetida and fry it.
- After this, add finely chopped onion and green garlic and fry for about 1 minute. Then add finely chopped tomatoes, green chilies, garam masala and a little turmeric to it and cook until the masala starts leaving oil.
- Now add some water to the gravy and boil it.
- When the gravy comes to a boil, put the pre-boiled khichdi in the gravy and mix well with the help of a ladle and cook for 2 minutes.
- After this add green coriander. Your flavourful Kathiawadi Khichdi is ready. Pour ghee on top before serving it.
Read More :